Instalarea unei monturi H-H (Metoda Lenesa)

Autor: Altuhov Vasilii(Russia)

Foarte multi „virusati” de satelit refuza ideea de a mai instala o antena cu motor H-H in locuri greu accesibile,undeva la etajul 10 la balcon, pe casa, etc.., inchipuidusi procedura de instalare. Asa ca ramane doar visul despre o instalare in casa, apoi doar o intarire rapida pe suportul in locul greu accesibil. Dar nu e asa rau pre cum pare….
H-H se poate regla pe o masa din sufragerie!
Dar pentru inceput un pic de teorie si termeni care nu strica nimanui, doar trebue ca „virusatii” de satelit sa se descurce in toti acesti termeni si sa inteleaga ,la urma urmei, ce fac cu manutele cele doua.

=Curba polara sau Curba lui Clarke=

Ideea folosirii satelitilor geostationari in comunicatii a fost inaintata inca de Konstantin Tsiolkovsky si Herman Potočnik , dar avantajele orbitei geostationare a obtinut o larga cunoastere abea dupa publicarea de catre Arthur C. Clarke a articolului sau in revista “Wireless Word” (1945). El a prevazut ca un satelit artificial lansat pe o orbita ecuatoriala la o distanta de 35786 km se va roti in jurul pamantului in 24 ore.
Pentru un observator de pe pamant acest satelit se situeaza in unul si acelasi loc si orbita lui se numeste geostationara.
Daca ne inchipuim toti satelitii situati pe orbita geostationara,atunci in partea de sud a cerului,ei se vor alinia intr-o curba.Aceasta curba a si fost numita curba Clarke.

=Ungiul de inaltare (unghi de elevatie)=

Unghiul de inaltare sau unghiul de elevatie este unghiul intre linia de orizont si directiea spre satelit in plan vertical. Cu cat e mai aproape pozitia orbitala a satelitului fata de latitudinea geografica a locului de receptie cu atat e mai mare unghiul dat.In masura departarii pozitiei orbitale de la longitudinea geografica, unghiul se micsoreaza si pana la urma devine negativ, ceea ce inseamna ca satelitul dispare dupa orizont.

=Azimutul=

Azimutul este directia spre satelit in plan orizontal.Azimutul satelitului,pozitia orbitala a carui corespunde cu longitudinea locului va fi egal cu 180 si antena va fi indreptata direct spre sud.

Cum calculam azimutul si unghiul elevatiei

Sunt date:

Coordonatele geografice a locului de receptie
Latitudinea………………………………… ……. Lat
Longitudinea …………………………………….. Long
Diametrul pamantului……………………………. R3 = 6378 km
Diametrul orbitei geostationare………………… Ropb = 42233 km
Pozitia orbitala a satelitului…………………….. Pos

Formula pentru determinarea azimutului:

Formula pentru determinarea unghiului de elevatie:

=Elevatia=

Elevatie e unul din cele mai impotante unghiuri pentru reglarea unei monturi H-H.Pentru a receptiona semnal de pe diferiti sateliti e necesar ca antena sa se roteasca injurul unei anumite axe.Aceasta axa se numeste axa polara si ea trebue sa fie paralela axei pamantului.La ecuator axa polara este paralela cu suprafata pamantului si cu cat e mai la nord punctul de receptie cu un unghi cat mai mic fata de verticala va diferi inclinarea curbei polare.Acest unghi si este elevatia, unghi ce arata inclinatia axei polare fata de verticala.

Elevatia se determina dupa formula:

De exemplu pentru Bucuresti avem: 90 – 44.4 = 45.6

=Declinatia=

Daca la instalarea vom pune doar Elevatia pentru axa de rotire a antenei sigur nu vom receptiona nici un satelit.Antena va desena pe cer o linie dreapta deasupta tuturor satelitilor.Pentru a corecta aceasta situatie e necesar sa inclinam antena fata de axa polara la un anumit unghi.Acest unghi si este unghiul de declinatie.

Formula de calcul a declinatiei:

=Unghiul de corectie=

Acuma stim ca pentru a regla antena noastra ca ea sa urmareasca exact toti satelitii trebue sa punem unghiul de elevatie si cel de declinatie, dar asta nu e tot. Dupa calculele facute a elevatiei si declinatiei, antena va desena pe cer o curba care va deferi un pic de curba lui Clarke (polara) cea ce este total de nedorit.Si cu cat antena e mai mare cu atat eroarea e mai mare si ca rezultat aceasta va influenta calitatea receptiei.Pentru a anula aceasta eroare se introduce un unghi de corectie care in mod normal nu depaseste 1 grad. Cu valoarea acestui unghi se va micsora unghiul de elevatie si se va mari unghiul de declinatie.

=Unghi de rotire=

Unghiul de rotire este unghiul cu care trebue rotita antena in jurul axei polare in raport cu sudul pentru a o pozitiona pe un anumit satelit.

Valoarea negativa inseamna intoarcerea antenei spre vest, pozitiva – spre est

=Unghi offset=

Chear denumirea antenei-offset ne spune ca focarul la ea e deplasat.
LNB e scos din zona de umbrire si de aceea „raza” lui nu este perpendiculara pe suprafata antenei, ci e indreptata putin mai sus exact cu valaoarea acestui unghi – unghi offset.Datorita acestui lucru antena offset e indreptata spre cer aproape vertical spre deosebire de antena Prim Focar.

Unghiul offset de regula il gasim in datele tehnice ale antenei, iar daca nu avem aceste date, valoarea lui o putem calcula.

Sunt date:

Diametrul mare al antenei ……….. D
Diametrul mic al antenei …………. d

De dorit, aceste date sa nu le luam din fisa tehnica, ci sa le masuram (maximum de precizie) de la marginea antenei:

Formula de calcul este:

Trebuie de avut in vedere , ca nu pentru toate antenele aceste calcule sunt corecte. Unii producatori de antene schimba cu buna stiinta forma antenei obtinand astfel o antena rotunda si nu eliptica. In acest caz, o metoda de a determina unghiul offset este de a plasa antena cat mai orizontal si de a turna apa in ea, masurand dimensiunile ( D si d) eliptice ale baltii formate. Asupra rezultatelor obtinute se aplica formula de mai sus.

= Unghiul de inclinatie a rotorului =

De regula e 30, dar exista si 35 si 40 grade.

Partea practica
Instalarea unei monturi H-H (Metoda Lenesa)-partea II

Faza 1- cele necesare si putine calcule
– o antena (de ex. Golden Interstar 0.95 m)
– o montura H-H (de ex.Strong SRT DM-2100)
– una bucata teava de 1/2 un pic mai lunga de cat antena noastra (de ex. 1.1m)
– doua programele in Excel de aici:
http://www.upload.alyno.ru/polar_turn.zip
http://www.tvservis.ru/temp/calc.xls
Dupa primul calcul din urmatorul tabel:
le
adaugam in acesta:

In calcule este o valoare necunoscuta – unghiul de inclinatie a rotorului.Il luam din cartea tehnica (de ex. pentru SRT DM-2100 este de 30 grade)
Faza 2
Intarim teava in suportul antene in felul urmator:

Acum trebue sa masuram distanta intre teava si marginea de jos a antenei,intre teava si marginea de sus a antenei, tinand linia cat mai perpendicular pe suprafata antenei.
Cam asa:

Ne uitam in tabel (Calculator) la „Diferenta pentru declinatie”si in cazul meu e (-10.1mm).Cu aceasta valoare difera distanta intre teava si marginea antenei de sus si jos.Daca in calculator aceasta valoare e pozitiva atunci distanta de sus va fi mai mare decat cea de jos cu valoarea data si invers daca e negativa distanta de sus va fi mai mica tot cu valoarea data.
Intarim tot si mai masuram odata ( e posibil ca in timpul insurubarii sa se deplaseze).
Faza 3
Continuam cu motorul. Daca deja ati experimentat cu el nu uitati sa-l readuceti la pozitia „0”.
Scoatem teava si in locul ei instalam motorul.Asa:

La instalarea motorului fiti atenti sa lasati loc si pentu cabluri si de dorit cat mai aproape de rulmentul rotorului – in asa fel vom usura sarcina acestuia.Motorul trebue sa fie instalat intr-o pozitie strict perpediculara pe suprafata antenei, pentru aceasta putem masura distanta intre motor si marginea antenei pe ambele parti

Instalam din nou bucata de teava si repetam aceeasi procedura ca si la declinatie numai ca folosim alta valoare si anume „Diferenta pentru elevatie”.
Nu ne ramane decat sa controlam daca am facut totul corect. Ne uitam pe motor la „ELEVATION” si aceasta trebue aproape sa corespunda cu elevatia calculata.

Cam asta e tot,nu ne ramane decat sa gasim in primul tabel punctul „0”- e acel satelit la care unghiul de rotire se apropie cat mai mult de „0” -in cazul meu ArabSat cu o valoare de -0.1

Atentie!
Daca suportul nu este perfect vertical eroare necesita o compensare N-S si E-W
Compensarea in cazul in care suportul e inclinat N-S se face total prin corectarea ELEVATIEi si in cazul in care e inclinat
E-W se face prin rotirea monturii in jurul suportului.

staric is offline

from:  staric

Reply With Quote
Anunțuri
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: